čtvrtek 15. září 2011

Severoatlantická oscilace

        Severoatlantická oscilace (NAO) je klimatický jev působící v severní části Atlantského oceánu objevený sirem Gilbertem Walkerem v roce 1920. NAO ovlivňuje změnu klimatu Evropy včetně Středomoří, severního Atlantiku, severovýchodu Severní Ameriky a části Sibiře. V této oblasti však ovlivňují klima i ostatní klimatické systémy, hlavní vztah severoatlantické oscilace je s arktickou oscilací (AO), ale nelze zanedbat i globální vliv jižní oscilace (SO) a jejích souvisejících jevů El Niño (ENSO) a La Niña.
        Jev severoatlantského proudění je založen na rozdílu tlaků mezi oblastmi Azorské tlakové výše a Islandské tlakové níže. Nejvíce se projevuje při velkých rozdílech teplot severního Atlantiku a oblasti rovníku a to bývá v zimních měsících včetně sychravého listopadu a aprílového dubna. Z měření je patrné, že tento jev prochází přibližně osmiletou periodou změn směrů větrů a atmosférických tlaků, s čímž souvisejí průměrné teploty. Nyní se NAO nachází ve studenější fázi a příští horní kulminace teplé fáze by měla nastat přibližně roku 2014.
        NAO kromě teplot ovlivňuje i rozložení srážek a jejich úhrny. Celkové aktuální klima závisí na rozdílu atmosférického tlaku mezi oblastmi tlakové výše Azor a tlakové níže Islandu. Pokud je rozdíl tlaků minimální, jedná se o zápornou fázi, pokud je rozdíl tlaků vysoký, jedná se o kladnou fázi.
        Kladná fáze způsobuje silnější západní proudění a trasy cyklón jsou unášeny severněji, zejména nad střední a severní Evropu a dále na východ. V zimním období je na tuto oblast z Atlantského oceánu přinášeno vlhké a mírné klima, avšak Středomoří zůstává bez srážek. Suchá je i oblast východu Kanady a Grónska, zatímco na východě Spojených států převládá mírná a vlhčí zima se sněhovými bouřemi.
        Záporná fáze se vyznačuje slabším západním prouděním zapříčiněným menším tlakovým gradientem. Cyklóny putují jižněji směrem do Středomoří a to přináší pro tuto oblast vlhko a teplo. Pro střed a sever Evropy se začne uplatňovat Sibiřská tlaková výše a začnou do těchto míst vanout východní větry, které přinášejí suchou a mrazivou zimu. Na východním pobřeží Spojených států jsou značné sněhové srážky a Grónsko zažívá mírnou zimu.
        Severoatlantická oscilace spolu s Golfským proudem ovlivňují podmínky ve velké části severní polokoule. Pokud se v rámci globálního oteplování zpomalí proudění Golfského proudu, může to narušit rovnováhu mezi těmito systémy a zapříčinit dominový efekt změn klimatu severní polokoule. Bohužel zatím ne zcela chápeme všechna fakta a jakákoli snaha o zlepšení situace by mohla naopak uškodit.

Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat